02 januar 2011

Årets højdepunkter 2010


Så randt endnu et år ud, og dermed er det tid til at markere mine - meget subjektive - filmiske højdepunkter for året, der gik.


Årets 3 bedste biograffilm: THE ROAD, VALHALLA RISING og THE AMERICAN
The Road: Gribende dommedagsfortælling, hvor Viggo Mortensen kæmper for at bringe sin søn helskindet igennem et sønderbombet Amerika med et spinkelt håb forude.

Valhalla Rising: Meget kunstnerisk og meget voldelig vikingefilm af Pusher-instruktøren Nicolai Winding Rafn.

The American: Stram og lidt heltepatetisk lejemorderfilm af kunstfotografen Anton Corbijn og med George Clooney.


Årets re-premiere: ONCE UPON A TIME IN THE WEST
Der var passende for stilen ikke meget remastering at spore, men alligevel var det en fin oplevelse at gense Sergio Leones storladne westernklassiker på stort lærred og genopleve de skarpt skårne machomyter - Charles Bronson, Henry Fonda og Jason Robards - kæmpe en brav kamp med fremskridtets damplokomotiv i hælene.


Årets klassiker-opdagelse: DAWN OF THE DEAD
Fik endelig set George Romeros "Dead-trilogi" og er som mange andre raske drenge faldet pladask for zombieklassikeren, hvor en lille flok mennesker isoleret i et stormagasin belejret af frådende forbruger-zombier, snarere opleves som en skarp social kommentar end blot en primitiv splatterfilm.

Årets remake: PREDATORS
Havde ingen særlige forventinger, så en straight forward actionbasker, hvor et hold lejesoldater jages og nedslagtes en efter en af en rumninja fra 80erne, kunne ikke skuffe.

Årets dokumentarfilm: ANVIL - THE STORY OF ANVIL
Rørende klassisk historie om en flok drømmere - i dette tilfælde nogle 50årige heavyrockere - der nægter at opgive stjernedrømmene trods endeløse ydmygelser.


Årets 3 bedste VHS-fund: DEADLY PREY, VAMPIRE KNIGHTS og AMERICAN RICKSHAW
Deadly Prey: Skøn combat-actionbasker uden skyggen af selvironi med en Rambo/Chuck Norris-klon, der ene mand nedlægger ca. 100 lejesoldater og bl.a. hugger armen af en bad guy og derefter slår ham ned med den. Den film kan ikke anbefales nok!
Vampire Knights: Sjældent kikset sag, hvor et par friske fyre samler nogle temmelig tvivlsomme piger op der bl.a. kan få mennesker til at bryde i brand ved at røre ved dem, men får hjælp af deres ven, som heldigvis er vampyr-nørd og lige ved, hvordan sådan nogle skal uskadeliggøres!
American Rickshaw: Ujævnt, men festligt, mysterie med magiske ædelsten, femme fatales og friske rickshaw-kørere, der leger detektiver i Miami.

2 kommentarer:

  1. Ja, The Road var fan'me fantastisk.

    SvarSlet
  2. ... ja, "Deadly Prey" er fantastisk underholdning:)

    SvarSlet