22 maj 2018

Maximum smadder - Anmeldelse af Maximum overdrive


Man tager Spielbergs Duellen, blander den med Ormen og tilsætter en smule Ud at køre med de skøre - og får Maximum overdrive, Stephen Kings sære science fiction-actionbasker fra 1986.

Vi kender King som forfatter til en lang række klassikere: Ondskabens hotel, Misery, En verden udenfor, Den grønne mil, Cujo, Salem's lot, Dead zone, Children of the corn, Creepshow og The boogeyman. Men Maximum overdrive er det eneste manuskript, han også selv har instrueret. Og filmen er mildt sagt noget ganske andet end de nævnte prisbelønnede mesterværker. 

Præmissen er enkel: En komet svæver over Jorden i længere tid og afgiver så megen energi, at det får elektriske maskiner på planeten til at selvstarte og overfalde mennesker. Hæveautomater, plæneklippere, benzinstandere, biler, damptromler, lastbiler - you name it! - alt selvstarter pludseligt og angriber målrettet tilfældige mennesker. Ret skør tanke, men effektivt oplæg til en popcorn-film. Tænk, hvis dine husholdningsmaskiner pludselig gik amok. Hmjah...Unge, mutte Emilio Estevez strander sammen med en lille flok mennesker i en diner i Texas, omringet af en konvoj kortsluttede lastbiler. Heldigvis finder de i kælderen et stort våbenarsenal, og så står den på bazooka mod dræber-truck. 

Filmen er actionpacked og brutal, men har også en sælsom, letbenet stemning. Historien er ondskabsfuld som Spielbergs Duellen, hvor en bilist forfølges af en truende lastbil uden grund, og ekstrem som b-filmen Ormen, hvor befolkningen i lille ørkenby jages af en mystisk kæmpeorm, men det hele afvikles muntert med bøvet humor og knallert-rock som i Ud at køre med de skøre, der giver nedslagtningerne en absurd, fjollet stemning. Filmen blev nomineret til bedste film på festivalen Fantasporto, men også til Razzie-priser for værste hovedrolle og værste film! Og den tabte cirka 2, 5 million dollars i indtjening.

Jeg synes nu, Maximum overdrive har sin egen vanvittige, underholdende charme. Er du til vanvittige, underholdende film, kan den sagtens være noget for dig. Den er ude på DVD og BluRay. 

Mere om løbske maskiner.Point: 4 ud af 5 elektriske tandbørster. Vroom vroom!

MAXIMUM OVERDRIVE (1986)
Manus og instruktion: Stephen King
Med Emilio Estevez, Stephen King m.fl.

2 kommentarer:

  1. Den er væsentligt bedre end den canadiske tv-film Trucks.

    SvarSlet
  2. En blanding af Duellen, Ormen og Ud at køre med de skøre!!! Den vil jeg sgu snuppe, hvis jeg falder over den billigt. xD

    SvarSlet