26 december 2012

I seng med fjenden


Så sluttede Homeland for denne gang. I sidste uge rullede anden sæsons finale over skærmen. Og hvordan endte den så?

CIA havde i forrige afsnit omsider opsporet og dræbt Al-Queda lederen Abu Nazir og dermed forhindret et stort angreb mod USAs homeland, og CIA-agenten Carrie Matheson og den terrormistænkte dobbeltagent Nicholas Brody anede en chance for et forhold mod alle odds. Men i sidste afsnit sprænger der pludselig og fuldstændig uventet en bombe i CIAs hovedkvarter og dræber over 200 personer, bl.a. de fleste af Carries kolleger, som havde hjulpet med at fange Nazir. Carrie hjælper Brody på flugt, fordi hun tror på hans uskyld, men bryder i sidste sekund kontakten med ham, da hun indser at hendes hjerte tilhører CIA og kampen mod terror. I afsnittets sidste scene står Carrie og hendes chef Saul Berenson tilbage blandt hundredvis af lig og forsøger at samle sig til den fortsatte kamp.

I Homeland er intet, er som det ser ud, ingen er til at stole på, og alle er i seng med hinanden. Historien er fuld af twists, og alle har hemmeligheder for hinanden, selv de, der deler kontor eller seng. Afghanistan-veteranen Brody har konverteret til islam og mistænkes for at have terrorplaner, og da han efter lang tids overvågning forsøger et bombeattentat, forhindres det kun, fordi bomben ikke virker. Han tvinges af CIA til at agere kontraagent i jagten på Al-Queda lederen Abu Nazir, der menes at planlægge et nyt angreb og desuden have omvendt Brody i Afghanistan. Under samarbejdet forelsker Carrie og Brody sig, men selv på en romantisk hyttetur mistænker de hinanden. I en gylden og voldsom scene råboller Carrie og Brody alle spændingerne væk, imens hele CIA-holdet inklusiv Carries mentor Saul lytter med med en professionel distance presset til det yderste. På et tidspunkt byder Brodys samvittighed ham at hjælpe bombefabrikanten til flugt, men da fabrikanten panikker, dræber Brody ham for at slette sporene. Samtidig er Brodys familie plaget af hans mystiske adfærd; konen trøster sig med soldaterkammeraten, og datteren er indblandet i et trafikdrab, som involverer vicepræsidenten og derfor mørklægges. Og selv i CIA-holdets inderste kreds ser den nye agent Quinn ud til at have en anden agenda og mødes med spøgelser fra fortiden.

Homeland er fremragende i sin tragiske skildring af den håbløse krig mod terrorisme, som kun synes at skabe flere menneskelige skader, end den skal forhindre. Spændingen og mistanken er i perioder næsten ubærlig, og alle personerne, ikke mindst hovedpersonerne Brody, Carrie og Saul er perfekte studier i smerte og elendighed. Deres svære personlige problemer og arbejdet synes uløseligt forbundet.

Desværre virkede sidste afsnit lidt forceret og for ivrigt efter at lægge op til en kommende sæson i stedet for at afslutte sæsonen på en meningsfuld måde. Bombningen af CIAs hovedkvarter virkede som et lidt søgt forsøg på at afslutte - ja undskyld - med at brag. Og afsnittet indeholdt to løse ender, som ikke kan forklares sandsynligt med nogen af de medvirkende personer: Hvem leverede bomben? Og hvem lækkede efterfølgende Brodys tilståelsesvideo (som var produceret til det mislykkede tidligere bombeforsøg)?

På Homelands Facebook-side er der allerede annonceret en sæson 3 i 2013. Her antydes flere hemmligheder hos Brody - for han har jo allerede én gang taget en bombevest på. Trods de nævnte kritikpunkter vil undertegnede bestemt sidde klar til at følge Carrie, Brody og Saul i den videre kamp.


6 kommentarer:

 1. Der er jo ikke noget nyt materiale i teaseren. Så jeg læser ikke noget i den i forhold til s3. Der vil unægtelig komme en konfrontations mellem Carrie og Saul for hendes valg i at hjælpe Brody på flugt. Og jeg har svært ved at se at Saul vil kunne forstå hendes handlinger.
  Men jeg har ikke noget problem med bomben. Om Brody havde del i det eller ej skal jeg ikke kunne sige men jeg køber hans forklaring med at det var Nazirs end game.

  SvarSlet
 2. Tak for seriøs respons, Eva.
  Nej, traileren bringer ikke nyt materiale, men den gentager Saul's dybe mistanke af Brody og hans tvivl på Carries dømmekraft, hvilket vel må siges at lægge op til en konflikt i s3.
  Mit problem med bomben er, at den ikke var sandsynlig i forhold til personerne og derfor virkede som en forceret teaser til en kommende sæson. Der var intet eller ingen, der pegede henimod en bombe, og det forklares ikke hvordan hverken Brody, Nazir eller Quinn, Carries medhjælpere eller Saul for den sags skyld skulle kunne have sprængt bomben.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bomben kom vel som en bombe fordi den gjorde for de personer vi følger. Carrie havde ikke mistanke om at Nazir på den måde ville ofre sig selv for at opnå hvad Brody fejlede med i sæson 1. Derfor kommer det som et chok for personerne i serien såvel som seerne.

   Hvem der fysisk har flyttet Brodys bil og plantet bomben, det må vi jo så vente og se om de bliver klogere på i sæson 3. Men for mig hænger det fint sammen - Brody har været sleeper agent, han er ikke den eneste, det var filmholdet heller ikke, så andre er blevet kaldt til tjeneste.

   Slet
 3. Har du egentlig set Shamless - den amerikanske version med William H Macy? Ikke at den på nogen måde minder om Homeland, men den er tåkrumende og med meget sort humor.

  SvarSlet
 4. Har ikke set den. Plejer at vælge én serie hver sæson og følge den nærmest religiøst..! Overvejer den kommende The Americans, nu hvor Homeland hodler pause.

  SvarSlet