Sleaze eller snyd - Anmeldelse af 'Private Duty Nurses'Så har jeg fisket endnu en VHS-film op af de to poser, jeg forleden fandt i kræmmerhallen i Thyborøn. Titlen er 'Private Duty Nurses' - på dansk 'Den Syge By'.

Der findes to slags b-film: De primitive og underholdende som 'Death Race 2000' og de mislykkede og kedelige. 'Private Duty Nurses' fra 1971 er desværre en af de sidste.

Produceren Roger Corman er berømt for at kværne billige b-film ud i massevis - på imdb.com er han noteret for hele 409 styk! Et af hans hits er den nævnte 'Death Race 2000', en satirisk sci-fi, hvor Sly Stallone og David Carradine i fremtidens ultravoldelige billøb nedkører fodgængere for point. Corman har gramset på stort set alle b-film genrer fra sci-fi over gyser til blaxploitation - samt en af halvfjerdsernes mere obskure undergenrer; sygeplejerske-filmen. I denne spidsfindige genre følger vi som navnet antyder en gruppe unge sygeplejersker og deres genvordigheder med job, privatliv og Kærligheden - og gerne med rigelige bløde erotik-scener.

Men hvorfor lige sygeplejersker?, kunne man spørge. Var der i halvfjerdserne mon fornyet interesse for faget pga. Vietnamkrigens mange ofre - eller mente de udspekulerede filmkøbmænd bare, at sygeplejersker er drønsexede og sælger billetter? I hvert fald producerede Corman først i 1970 'The Student Nurses' (som jeg ikke har set) og året efter altså 'Private Duty Nurses'. Og genren lever endnu: Bl.a. har Kathleen Turner i 2013 lavet 'The Nurse 3-D'.

Private Duty Nurses' alias 'Den Syge By' er både en sær film og misvisende markedsført. Den engelske titel antyder sleazy sexploitation, og den danske signalerer rå epidemi-gyser, og coverbeskrivelsen hjælper til, men filmen er ingen af delene. I stedet er det en både rodet og triviel sag, hvor man følger mindst tre plot om hverdagsproblemer som forurenet drikkevand, racisme på jobbet og kærestebøvl fortalt uspændende og meget langsomt. Nå ja, der er dog det muntre indslag om playboyen, der lider af 'sex-epilepsiog får blackout midt under akten - den sygdom havde jeg godt nok ikke hørt om før ..!

Jeg vil ikke anbefale nogen at se denne film, uanset hvor vild, man er med kiksede b-film. Close, but no cigar!


Private Duty Nurses (Den Syge By) (1971)
Manus og inst.: George Armitage
Producer: Roger Corman
Med Katherine Cannon, Joyce Williams, Pegi Boucher m.fl.

Kommentarer