17 juni 2013

Kun på VHS


Er man grundig filmsamler eller bare nysgerrig efter at se specielle film, kan det være nødvendigt at opsøge andre medier end de gængse. Mange ældre film findes af forskellige grunde ikke som DVD, BluRay eller streaming - og hvis de gør, er det ofte ikke i ordentlig kvalitet eller den rigtige udgave. Det gælder hemmelige kultfilm og specielle musik- og dokumentarfilm, men også helt almindelige, populære titler. Her kan det være nyttigt at gå på opdagelse i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder efter gamle VHS-udgaver eller ligefrem kasserede udlejningsbånd fra videobutikkerne - hvis man kan finde dem ..!

Her er en håndfuld film fra min egen samling, som stadig kun findes som VHS-bånd.


Star Wars

Alle raske drenge og piger elsker Star Wars og har set den originale trilogi 117 gange, men de rigtige udgaver i rimelig kvalitet findes stadig kun på VHS. Her tænkes naturligvis på de originale versioner, før filmene blev digitalt remasterede og fik tilføjet nye effekter og fjollede smådyr. Trilogien er ganske vist ude på BluRay og DVD, bl.a. i en boks med omkring 12 skiver med forskellige udgaver, inkl. de første tre film i de omtalte originale versioner. Men uden dog at have købt pakken har jeg fået oplyst, at de print, som filmene er taget fra, er ret slidte og resultatet derfor langt fra optimalt. Så den originale trilogi opleves fortsat bedst på den engelske import-VHS fra omkring 1990.


Selvmordsskolen

Det overrasker måske ikke, at en sjælden og syret dansk science fiction fra '64 med Jørgen Ryg og Axel Strøbye ikke er sprøjtet ud på BluRay. Men filmen er dog udgivet i serien Den Danske Filmskat på købe-VHS i halvfemserne. Og det er i den inkarnation, man må finde den sære drøm om en stat, der høfligt hjælper borgerne herfra, bare de bliver en smule melankolske. Den indeholder i øvrigt en bims film-i-filmen, hvor Kødløs Dag forvandler en pæn familie til frådende kannibaler.


Wild Style og Beat This

De berømte old school hiphop-film Wild Style og Beat This er skam ude på DVD, men de har også kultstatus og ikoner som Grandmaster Flash, Soul Sonic Force og Lee Quinones på rollelisten. Men et højdepunkt i Wild Style, hvor Grandmaster Flash mixer breakbeats i sit køkken, har på DVD'en fået klippet halvdelen af musikken ud, vistnok pga. copyrightproblemer. Men den engelske købevideo fra selskabet Pyramid og den danske eksudlejningskassette har hele pakken - ifølge en YouTube-kommentar er den også intakt på Betamax! Cut it up, Flash!


A Tribe Called Quest, Public Enemy og Boogie Down Productions

Er man både til firser- og halvfemser-hiphop - og hvem er ikke det?! - kan man få koncertfilm med A Tribe Called Quest, Public Enemy og Boogie Down Productions i deres velmagtsdage. BDP-filmen indeholder en del numre fra live-lp'en Live Hardcore Worldwide, så man får bl.a. billedsiden af KRS-One's freestyle plus en alternativ version af nummeret Beef fra albummet Edutainment. Og for de hårdeste fans er der et sjældent glimt af den legendariske mixtape-DJ Kid Capri, der rapper et vers, som senere kom med på hans lp The Tape.

I The Art of Moving Butts in Europe kan man opleve A Tribe Called Quest på promotionturné før deres første album udkom - og formentlig de tidligste Tribe-optagelser, der er offentligt tilgængelige. Gruppens DJ Ali Shaheed fortalte mig i et interview, at filmen kun viste ca. 2% af, hvad A Tribe Called Quest går ud på, men som fan må man jo ha' varen.


Undertegnde kan kun anbefale at hente VHS-afspilleren ned fra loftet og komme afsted på loppemarked og grave guld...!


Mere om sjældne VHS-film og film i forskellige versioner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar