En hund efter combat


Bum! Så rammer man pludselig en stime af halvplatte firser-actionfilm på brugt VHS. Først FAST GUN, som er omtalt nedenfor, og nu WAR DOG. Plus det løse.

WAR DOG er noget så eksotisk som en svensk krigsfilm, lavet af svenskere i Sverige med både svenske og amerikanske skuespillere, og som skal forestille at foregå i USA. Derfor er den smurt ind i klichefyldte amerikanske omgangsformer og vendinger - hvoraf en del er tydeligt dubbet - plus i øvrigt Coca Cola-reklamer, som sikkert har betalt gildet. Filmen hører til blandt de trashede og kiksede metervare-krigsfilm, og er så voldelig og skør, at den bliver helt underholdende på sin egen måde.

En flok hjernevaskede Vietnamveteraner bruges som lejemordere mod forskellige gangstere. Den første scene på en rasteplads, hvor hele gangsterens familie inkl. børn og bedsteforældre majes ned i spektakulær slowmotion med teaterblodet sprøjtende, står ikke tilbage for f.eks. volden i William Lustigs VIGILANTE, men er så ekstrem, at den virker helt urealistisk og udramatisk.

Selvfølgelig må sådan en flok manipulerede bøller løbe løbsk. En anden Vietnamveteran får mistanke om, at hans forsvundne bror er en af de hjernevaskede soldater, og så kan balladen begynde. Indimellem må vi udholde tæerkrummende ligegyldige hverdagsscener med kone og barn, men filmen vinder faktisk en del på den afsluttende jagt, hvor en militærkaravane pløjer igennem den svenske natur, og alt eksploderer i skøn slowmotion. Og hvor den omtalte FAST GUN har Robert Dryer som psykopatskurk, er banditten her en frådende russisk bjørn med filmhistoriens måske største skæg og mest behårede overarme. Skal ses.War Dog (1987)
Manus og inst.: Björn Carlström, Daniel Hübenbecher
Med Timothy Earle, Gunnar Ernblad, Bengt Fridh m.fl.Kommentarer