29 juni 2011

Døm ikke en video på kassetten


Nogle gange, når man leder efter sjove b-film, kan man faktisk falde over ukendte perler, film som på coveret ligner skægge forbiere, men overrasker som oversete kvalitetsfilm. Sådanne to har jeg for nylig opdaget i The Killing Kind og The Wanderers.


The Killing Kind

Coveret på The Killing Kind (alias Den fødte dræber) antyder en primitiv og slibrig eksploitationfilm om personlighedsforstyrrelser og rotter, men med John Savage fra bl.a. The Deer Hunter på rollelisten anede jeg, der var mere at komme efter. Ganske rigtigt. Terry (John Savage) løslades efter to års fængsling for en voldtægt, han ikke har begået, og vender hjem med et anstrengt forhold til kvinder. At han flytter ind i morens pensionat, der er beboet af forskellige frustrerede kvinder, hjælper ikke på sagen, og snart kæmper han med både mareridt og grænseoverskridende tilnærmelser.

Her ligger bolden perfekt til en effektiv og overfladisk eksploitationfest, men filmen styrer fint udenom, og selvom der er voldsomme scener - bl.a. ser vi en kvinde blive stranguleret i et badekar(!) - studerer filmen i stedet mere interessant og uhyggeligt stilfærdigt, hvordan unge Terry udvikler sig fra plaget enspænder til ravende sindssyg seriemorder.

Filmen anbefales fans af psykologiske gysere som Henry: Portrait Of A Serial Killer.The Wanderers

Amerikanerne kan noget med coming of age-film. Vi har ganske vist Malmros og Bille herhjemme, men tænk bare på Diner, Breakfast Club, Fast Times At Ridgemont High, Ferris Bueller's Day Off osv. Og når det ømme bliv voksen-drama pakkes ind i rockabillymusik, læderjakker og anderumper, er der ikke et øje tørt.

The Wanderers er en slags bande eller bare en flok venner fra The Bronx, New York i 1963, som roder med piger, problemer på hjemmefronten og kvarterets mange andre bander, især de altid aggressive Baldies ("Let's stomp som ass!"), imens de venter på at blive voksne. Der er både noget muntert og let vemodigt over historien, som nok følger med genren. The Wanderers får under et slagsmål uventet hjælp af den fremmede bøf ("Leave... the kid... alone!"), som også slås med en voldelig far, og charmøren Ricky må omsider overgive sig til den modne Nina.

Åh, at være ung...!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar