SHEBA BABY - SUPERSEXET HÆVNER (SHEBA BABY)


Fandt forleden i en rodekasse en ex-rental VHS af Sheba Baby – en vaskeægte blaxploitationbasker med den fængende danske undertitel ”Supersexet Hævner”.

Efter ca. 10 års blaxploitationfaste pga. en slem overfodring ved Cinematekets kavalkade i 1996 følte jeg mig klar til at give stilen en ny chance – for blot at få bekræftet, hvor dårlige blaxploitationfilm kan være.

Tilfældet Sheba Baby slås med en forudsigelig og langsomt fortalt historie, uinspireret instruktion, kunstigt skuespil og meget mere; de outrerede kostumer og det funky soundtrack er stort set det eneste, der fungerer – dog kikser det flere gange, når et ellers stramt chase-groove kammer over i et sentimentalt schlagertema, imens folk tæsker løs på hinanden. Det hjælper ikke på helhedsindtrykket, at der midt under titelsekvensen er en lille, fedtet reklame for det svenske videoselskabs øvrige sortiment, eller at undertitlen i titelsekvensen staves ”Supersekset Hævner” (Måske det siger nogen matematikere noget…?)

Blaxploitationdronningen Pam Grier (Foxy Brown, Coffy m.fl.) spiller den ”supersexede hævner” Sheba Shayne, en hårdtslående kvindelig privatdetektiv, der vil hævne mordet på sin far.

Sheba’s plan er tilsyneladende blot at tæske så mange bad guys som muligt, så det gør hun – og deler undervejs også rigtig mange verbale øretæver ud. Vi får også den altid populære umotiverede cat fight med en tilfældig blond bimbo, her med finessen flødeskumskage i ansigtet. Og har man nogensinde før eller siden set en skurk blive truet til at åbne sit vindue i en bilvask, så han risikerer at få indtrækket ødelagt?!
Sheba Baby – Supersexet Hævner (Sheba Baby) (1975)
Inst.: William Girdler. Manus: William Girdler og David Sheldon
Med Pam Grier, Austin Stoker m.fl.

Kommentarer