07 februar 2017

Lige før vi falder i søvn ... Anmeldelse af Just before dawn


Hov, der er nyt indlæg på Movieboxen! Efter et helt års stilhed! Hvad sker der?! Tja, bloggen var egentlig nedlagt, relanceret og nedlagt igen for længst. Men nu er den altså aktiv igen. I hvert fald for en stund. Vi kan kalde det en pop-up blog. 

Nå, men her er i Movieboxens ånd en anmeldelse af en tilfældig, uaktuel b-film. God læsning ..! 


Filmen hedder Just before dawn. Og det er den gamle slasher-historie: En flok teenagere tager på camping i Oregons bjerge, og det skulle de aldrig have gjort. På vejen møder de nogle lokale særlinge, der advarer dem mod onde kræfter i området, hvilket de selvfølgelig ignorerer, og så har vi balladen. I form af en overvægtig, indavlet psycho killer, der terroriserer gruppen omkring lejrbålet og slagter dem en efter en. Med machete, drukning fra hængebro og andet godt. 

Vi kender historien. Filmen er også fra slasherens tid med Fredag den 13., Morderisk mareridt, Maskernes nat osv. På imdb.com får den megen ros som en original gyser, der er "mere Deliverance end Fredag den 13." Men det var nu langt fra min oplevelse. 


Desværre er Just before dawn ret uopfindsom, forudsigelig og uspændende. Trods potentialet i setuppet. Den gennemspiller de typiske slasherelementer - hjælpeløse teens i den fremmede skov, sindssyge mordere med store våben osv. - men tilfører intet nyt. Den er faktisk heller ikke særlig uhyggelig eller spændende: Den udelader flere gange stemningsmusik, der kunne skabe en snigende uhygge, og den forspilder ligefrem flere chancer for gedigne jump scares ved at vise morderen komme luntende på lang afstand! FAIL! 


Som ved mange skuffende genrefilm er det bedste næsten indpakningen: Plakaten her ovenfor, traileren og åbningsscenen, hvor der panoreres henover sorte trætoppe til ildevarslende synthmusik. Jo, scenen, hvor de unge bader i søen, og morderen kommer til syne på den anden bred, minder om noget fra Fredag den 13., men forløses ikke helt. Der er også et par sjove overraskelser henimod slutningen og som genren dikterer til sidst et råt sammenstød mellem morderen og the final girl, som ikke skal afsløres her. 

Det er som om, instruktøren Jeff Lieberman ikke kan sit håndværk og formår at opbygge spænding eller uhygge. Underligt, når man tænker på, at han før denne har lavet populære gysere og science fiction-film som Ormenes nat og Blue sunshine. 

Man skulle måske have været der selv og set filmen på 42nd Street eller Rådhuspladsen i 1981, men så skulle man nok have været ret begejstret teenager. Så er der for en drengerøv med akademikerbriller alligevel mere substans og basal underholdningsværdi i Maskernes nat, Motorsavsmassakren eller Slagterbanden. 

Bonusinfo: Jack Lemmons søn, Chris Lemmon, er med i filmen. Han falder i vandet og drukner. 

Score: 1 af 5 macheter. 

Just Before Dawn (1981) 
Instruktør: Jeff Lieberman
Manus: Mark Arywitz og Jeff Lieberman (under pseudonymet Gregg Irving) 
Med Gregg Henry, Deborah Benson, George Kennedy, Chris Lemmon, John Hunsaker m.fl. 
DVD fra Video International. Uden danske tekster eller bonusmateriale.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar