02 december 2014

Rolige hænder! - Anmeldelse af 'Nightcrawler'Synes du, at regeringens beskæftigelsesindsats er uanstændig, skulle du bare møde Lou Bloom, chefen for Video News!

I den biografaktuelle 'Nightcrawler' spiller Jake Gyllenhaal den arbejdsløse enspænder Lou Bloom, der af nød begynder at filme og sælge voldelige nyheder til en sensationsdrevet Los Angelses tv-kanal. Han har blik for virkelighedens drama, og business is booming. Snart opstår der naturligvis masser af juridiske og etiske dilemmaer om at vise slemt tilskadekomne eller ligefrem døende på skærmen. Men Lou og hans redaktør Nina (Rene Russo) har begge smag for blod og brug for de sensationelle billeder til deres karriere, og det juridiske og etiske klares ved at sløre ofrenes ansigter og andre fikse tricks.

Det er den velkendte historie om mediernes nyfigenhed og kulturens kynisme, og om en forstyrret person, der finder sit "kald". Lou og plottet virker ekstreme og på grænsen til det karikerede, men vi accepterer det, fordi vi genkender tendenserne i vores eget mediebillede. Vi er i et cool Los Angeles noir som i 'Drive' eller 'Collateral', men mere dystert som i 'End Of Watch', i øvrigt også med Gyllenhaal.

Lou Bloom er en underlig størrelse; kejtet og virkelighedsfjern, men samtidig skarp og ambitiøs. Vi hører intet om familie eller fortid, han svæver ligesom frit. Inden længe begynder han at nå frem til ulykker før politiet og ambulancen, så hvorfor ikke pynte lidt på virkeligheden og få endnu voldsommere billeder, højere seertal og, som Nina siger, en "klarere kommunikation med seerne"? Der viser sig tegn på en psykopatisk grænseløshed og kynisme: Da Lou på et tidspunkt mister et vigtigt præmieskud, går han amok og slipper sit indre uhyre ud foran spejlet - men der følger ingen refleksion, kun rå vrede.

Og man ville nødig være den desperate trækkerdreng, Lou ansætter som sin assistent. "Steady hands!", beordrer han assistenten igen og igen, når han presser ham ud i den ene grænseoverskidende og lovbrydende optagelse efter den anden. Da han senere oplærer et hold elever, bedyrer han dem: "Jeg vil aldrig bede jer gøre noget, jeg ikke selv vil gøre". Det virker sjovt nok ikke særlig betryggende...


Points: 4 ud af 5 handycams. 


NIGHTCRAWLER. 

Manus og instruktion af Dan Gilroy.
Med Jake Gyllenhaal, Rene Russo m.fl. Ingen kommentarer:

Send en kommentar