Gå videre til hovedindholdet

2011s bedste film og fund



Endnu et år er gået, og det er igen tid til at markere årets bedste biograffilm og VHS-fund.

Som altid består listen af undertegnedes egne favoritter (udvalgt efter uklare kriterier), og listen er en skøn blanding af genrefilm, blockbusters, dokumentarfilm, smalle kunstfilm og re-premierer.


DE 15 BEDSTE BIOGRAFFILM

DRIVE
Cool, brutalt og heltepatetisk genrestykke helt efter bogen, som hovedrolleindehaveren Ryan Gosling kaldte sin "superheltefilm".

WINTER'S BONE
Man kan næsten mærke den menneskelige kulde omkring den ukuelige teenager Ree, der leder efter sin forsvundne far blandt ualmindeligt rå rednecks.

SUPER 8
Den lidt ligegyldige historie om et fjollet rummonster reddes rigeligt af en flok unger, der drøner rundt i skøn Goonies/E.T.-stemning.

RISE OF THE PLANET OF THE APES
Efter Tim Burtons remake fra 2001 er man naturligt lidt skeptisk overfor nye efterabere, men dette er en overraskende interessant historie om en menneskeabes konflikt med sin egen kunstigt boostede intelligens.

TRUE GRIT
Skægt at opleve en slags The Dude i Det Vilde Vesten, når Coen-brødrene på typisk underfundig vis piller de stolte amerikanske myter fra hinanden.


PARIS AFTER MIDNIGHT
Woody Allens seneste får måske ikke klassikerstatus, men pga. de charmerende opfindsomme gags må denne sammen med The Scoop regnes som hans bedste siden Sweet and Lowdown fra 1999.

THE FIGHTER
Christian Bales hulkindede junkie-bokser stjæler den klassiske underdoghistorie fra sin bror Mark Wahlberg.

THE TOWN
Gedigen kupfilm om det sære problem at være loyal overfor sin kriminelle arv.

BEATS, RHYMES & LIFE: THE TRAVELS OF A TRIBE CALLED QUEST
Verdens første fuld-længde rap-umentar er et must-see for alle ægte hiphopfans.

EXIT THROUGH THE GIFTSHOP
Spøjst at en fransk videotosse springer foran kameraet som wanna-be kunstner og dermed spidder den kommercielle kunstverden, men filmen virker primært som en sprudlende street art-dokumentar med de store navne Banksy, Invader, Shepard Fairey m.fl.

JACK GOES BOATING
Skønt lille drama med Philip Seymour Hoffman som plaget reggaefan, der gerne vil invitere en pige på en sejltur.


THE TRIP
To venner og skuespillerkolleger tager på gourmet-rejse og mæsker sig i villige kvinder, Shakespeare-citater og eksistentielle bryderier i en munter britisk Sideways.


THE TREE OF LIFE
Ret så arty, storladen og imødeset, men også vældigt rørende, historie om familier og hvordan man overlever dem.

QUATRO VOLTE
En både stille og dramatisk kunstfilm om mennesker i Verden.


STILL BILL
Fint dokumentarportræt af soulsangeren Bill Withers (ham med Ain't No Sunshine og Lean On Me), der gør 1970ernes soulmusik aktuel og vedkommende.


MANHATTAN og SCARFACE
Man skal vel nærmest være filistiner for ikke at kunne nyde Manhattans storladne skyline tilsat Gerschwins blues eller Scarfaces blodsprøjtende motorsavsscene i restaureret kvalitet på det store lærred.


DE 10 BEDSTE VHS-FUND


MANKILLERS
Konceptet kvinder-der-hævner er en vaskeægte genreklassiker - især når det som her er udført i gennemført tæerkrummende so bad it's good-stil.

THE KILLING KIND
Overraskende godt og skræmmende psykologisk drama om en særling, som drives til mord af et hus fuld af frustrerede kvinder.


WANDERERS
Klassisk coming of age-bandefilm med masser af læderjakker, bimbos og ungdomsangst.

WILD STYLE
Rart med en frisk kopi af den legendariske 80er Hiphop-dokumentar - med det originale, uklippede soundtrack.


DRIVER
Sjovt at finde Walter Hills chauffør-noir-drama, lige for Drive udkom.

KINGDOM OF SPIDERS
Nogle vil finde den langsomme, krybende edderkoppehær skræmmende, andre nok lidt trættende.

DEATH JOURNEY
Godt med tre forskellige eksemplarer (med forskellige titler og covers) af Fred Williamsons tough guy-fiasko.

WAR GAMES
For et barn af 80erne er det bare nostalgisk at se Matthew Broderick som uskyldig yngling fanget i atom-paranoia.

PEE WEE'S BIG ADVENTURE
En løjerlig film, som Levende Billeder engang kaldte "en infantil film for ikke-akademikere".

OUTSIDERS
"Stay golden, Ponyboy".

Kommentarer

  1. Du fik mindet mig om et par jeg havde glemt jeg havde set. Ikke fordi de ikke var gode ... Var dog ikke imponeret over True Grit.

    Mangler stadig at se Drive og The Fighter.

    SvarSlet
  2. Du bør ikke snyde dig selv for Drive, hvis du nyder rendyrkede genrestykker. Og True Grit klarede nok mest listen fordi min ven holdt på at den holdt, og fordi man kun kan elske Coen drengene og Jeff Bridges...

    SvarSlet
  3. Fin-fin liste ,Jesper! Jeg missede desværre DRIVE, da den gik i biografen, men skal bestemt se den på DVD!

    SvarSlet
  4. Tak, Jack. Tror du stadig kan fange Drive i palads - den har jo en vis grindhouse-charme...!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Verdens værste og bedste gade – Anmeldelse af 42nd Street Memories

New Yorks 42. gade var i gamle dage en farlig og farverig underholdnings gade i byens centrum, hvor det flød med sex, stoffer, vold og kriminalitet – og ikke mindst biografer, der viste b-film i døgndrift.  Et usikkert område, men samtidig et drømmeland for fans af kulørt filmunderholdning. Indtil borgmester Guiliani inds å de kommercielle muligheder og solgte det meste til Disneys sunde underholdningscentre og indførte nul-tolerance overfor småforbrydelser.  Nu er gaden mest et minde om en mere løssluppen tid – et tydeligt eksempel på nutidens gentrificering og påfaldende politisk korrekt for det ellers så sprælske Big Apple. Det er den verden, som instruktøren Calum Waddell beskriver i dokumentarfilmen 42nd Street memories – The rise and fall of America’s most notorious street. Waddell har samlet en imponerende bunke vidneudsagn fra datidens filmbranche, og alle fortæ ller med smittende fascination om milj øet og tiden. ‘ The Deuce’ Manhattans pulserende

Sjældne VHS'er nu på DVD

Måske er du ind i mellem blevet lokket af nogle af bloggens omtaler af VHS-fund, som ikke har været tilgængelige på tidssvarende medier. Nu er der godt nyt, for efterhånden udsendes en del gamle obskure genrefilm på DVD, og mange af dem kan købes på amazon.com rimeligt billigt. Og det gælder ikke kun publikumsfavoritter som Coffy og Rollerball, men også mere ukendte og skæve b-film perler med stor underholdningsværdi. Her er en liste over Movieboxens mest underholdende og seværdige VHS b-film fund, som nu også kan nydes i skarp DVD-kvalitet til omkring 10 Euros stykket. THE HIDDEN  - Kyle Maclachlan jagter bodysnatcher med flammekaster THE LOST EMPIRE  - Barmsvære kvindelige agenter på en gal troldmands hemmelige ø RUNAWAY  - Tom Selleck mod fremtidens dræber-edderkoppe-robotter VIGILANTE - Primitiv selvtægt med Fred Williamson THE NEW KIDS - James Spader som afbleget voldspsykopat langt ude på bøhlandet DEATH OF A SNOWMAN - Sydafrikansk blaxploitation på højde med

Firserminder for voksne

Her bringer vi en mailkorrespondence mellem tre voksne mænd med hang til firser-actionfilm. Bare fordi. Navnene er ændret, men er kendt af redaktionen.  - Hej drenge Har I set det her 70er-action drama med Lee Marvin og gene Hackman? Kom i tanke om en scene med en majetærsker for nylig og har nu fundet titlen. Skal snarest ha den skaffet på DVD... J - Den film kender jeg ikke. Jeg prøver stadigvæk at huske mere om to film fra min spæde barndom som jeg meget gerne ville se igen.Den ene kaldte vi "dræberbilen" og handlede om en fyr der tvang andre billister på en motorvej til at køre galt. Gerningsmanden kørte i en sort Chevy van. Senere malede min bror og jeg en legetøjs bil sort så vi kunne genskabe "dræberbilen". Og nej, det er ikke den Spielberg film der vist har en handling der minder om ovenstående. Den anden handler om en bombe på et skib hvor nedtællingen er i fuld gang. Nogle specialsoldater bliver sænket ned på dækket i stormfuldt vejr