16 oktober 2012

"They're heeere...!"


Den nye danske højtid Halloween, der tilsyneladende varer det meste af oktober måned, er en udmærket anledning til at få set nogle af de gyserklassikere, man hidtil er gået glip af. Personlig har jeg for en stund lagt zombier og Dommedag på hylden og vil prøve kræfter med onde ånder og spøgelseshuse. Jeg har ellers i en længere periode haft det noget lettere med den rutsjebaneagtige spænding sammen med frådende menneskeædere og verdens undergang end med den mere snigende uhygge hos gespenster og besatte personer - måtte diskret flygte af skræk ud af biografen under Børnehjemmet(!) - men nu er det tid til at konfrontere dæmonerne igen. Jeg har således anskaffet mig Poltergeist - den med den lille pige, der snakker med sit fjernsyn og fremkalder alverdens ondskab. Kan svagt huske at have set den for længe siden og husker især de ikoniske og skrækindjagende elementer som den lille piges ildevarslende replik "They're heeere..!" og den mystiske gamle eksorcits-dame, der selv var cirka lige så uhyggelig som de onde ånder, hun skulle fordrive. Hmm, pludselig virker det lige lovlig udfordrende at se frygten i øjnene (Måske man i stedet skulle smide Ghostbusters eller Scrooged i DVD'en én gang til, så kan man påstå at have set spøgelsesfilm, men i Bill Murrays u-uhyggelige selskab...) Nå, sådan skal det jo nok være...

Forresten kan motivet med det uskyldige barn, der påvirkes af tv'ets udsendelser, friste en frisk akademiker med nogle spændende - omend lidt vel oplagte - ideer til fortolkning. Men det må blive et andet indlæg... (Hvis de ikke allerede en endevendt flittigt i andres skriverier...)

Poltergeist er i øvrigt et af de berømte eksempler på gyserfilmproduktioner, der så ud til selv at være hjemsøgt: Hele tre af filmens skuespillere døde efter optagelse af de tre Poltergeist-film, og Heather O'Rourke, der spillede den lille pige, døde tragisk under optagelserne til den tredje film i 1988, da hendes hjerte pludselig holdt op med at slå. Læs mere om bizarre filmdødsfald i Filmmagasinet Ekko #55, Januar 2011.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar